Istorijat kluba

Danas u Bugojnu u okviru Sportskog saveza djeluje zajednica klubova nogometa, rukometa, košarke, karatea, šaha, stonog tenisa, skijanja, tenisa i drugih sportova.

Karate klub “Bugojno” je jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva u gradu, kako u prijeratnom tako i u postaratnom periodu.

Prvi karate klub formiran u Bugojnu bio je KK”Iskra”, još daleke 1980. godine, a čijem osnivanju svoj veliki doprinos su dali braća Suad i Faruk Ćupina, pioniri karate sporta u BiH. Ovaj Klub egzistira do ratne 1992.godine kada prestaje sa radom iz objektivnih razloga. Do ponovnog aktiviranja rada KK”Iskra” dolazi dvije godine kasnije, a na incijativu entuzijaste karate sporta Tihak Rašida.

Razlozi zbog kojih se pojedinci odlučuju za treniranje karatea su različiti, ali je cilj isti, a to je postizanje ličnog savršenstva u karate tehnici, pobjeđivanje samog sebe i na kraju obaveza prenošenja stečenog znanja. Mnogi treniraju karate da bi došli do majstorskog zvanja, neki radi takmičenja, ali mnogi dolaze iz zdravstvenih razloga, što u biti predstavlja raznolikost među članovima i fleksibilnost karate sporta.

Veliko interesovanje za karate sport u postratnom Bugojnu dovodi do toga da jedan klub postaje “pretijesan” za sve koji žele trenirati, što rezultira formiranjem KK”Vrbas” u 1996. godini, koji ostvaruje zapažene rezultate. U 2001.god. dolazi do novog oblika organizovanja  kroz KK ”Bugojno”  što mu omogućuje ostvarivanje još boljih rezultata na svim nivoima.

Sada je KK”Bugojno”sigurno jedan od najorganizovanijih, najbrojnijih i najuspješnijih sportskih kolektiva u gradu. Da je to tako karatisti Bugojna su dokazali na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima sa kojih su u grad donijeli pregršt medalja i pehara, a što nam je omogućilo da osam godina budemo najuspješniji sportski kolektiv u gradu , a u 2006. godini najbolja ekipa u SBK/KSB.Ova priznanja su rezultat upornog rada i napornih treninga koji su nam donijeli petnaest titula državnih prvaka u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji od dječijeg do seniorskog uzrasta.

I to naravno nije sve. Pojedinci članovi našeg Kluba su više puta proglašavani najuspješnijim sportistima i trenerima u grada. Titule najboljeg sportiste grada ponijeli su: Samir Hozić, Alija Pilav, Haris Jašarević, Adis Mešan (dva puta proglašen najboljim sportistom grada),Nedžad Jusić i Erdin Tihak. Na osnovu ostvarenih rezultata, kao studenti stipendije su dobili: Amir Šećibović, Adis Mešan (2x), Haris Jašarević, Sanela Merdžanić (2x), Nedžad Jusić, Haris Tihak,Erdin Tihak.

Da je budućnost karatea izvjesna u Bugojnu potvrđuju rezultati i priznanja našim mladim nadama koji su se na balkanskim šampionatima okitili sa osam medalja i to jedna zlatna, tri srebrene i četiri bronzane.

Predstavnik Kluba Erdin Tihak nastupio je u borbama kao član Kadetske reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu u Parizu i ostvario plasman među osam najboljih, a zatim kao član Juniorske reprezentacije u Izmiru,dok je Eldar Tihak kao član Karate kluba BUGOJNO  nastupao za Kadetsku reprezentaciju BiH u katama na Evropskom prvenstvu u Konyi  (Turska).

Karate klub “Bugojno” je promovisao 27 majstora karate sporta od 1. do 6.DAN-a, a to su: Rašid Tihak,  Edin Ćišić, Nisvet Gasal,Enes Duraković, Samir Hozić, Alija i Salko Pilav, Samir Hero, Amir Šećibović, Adis Mešan, Almina Karadža, Sanela Merdžanić, Nedžad Jusić, Adnan Topalović, Haris Jašarević, Erdin Tihak, Haris Seferović, Ilhana Smajić,Nermin Alibegović, Haris Tihak, Alem Husak, Adin Ćišić, Kemal Hajdarević, Ilhana Dizdar, Amer Gasal i Nedžad Vilajet,Eldar Tihak.

Pored toga u radu Sudijske komisije KS BiH svoj doprinos dao je Rašid Tihak sa licencom balkanskog karate sudije, dok su zvanje karate sudije stekli: Samir Hozić, Sanela Merdžanić, Adis Mešan, Alija Pilav, Haris Jašarević, Erdin Tihak, Haris Seferović, Adin Ćišić, Alem Husak i Armin Kero,Haris Tihak.

Ono čime se u Klubu ponose svi od UO, šefa stručnog štaba  Karate kluba “Bugojno” , trenera ,  pa do najmlađeg člana Kluba je organizacija tradicionalnog internacionalnog karate kupa “Ajvatovica-Bugojno open”,  u okviru vjersko-kulturne manifestacije „Dani Ajvatovice”. Ovaj turnir nam omogućava da u najboljem svjetlu predstavimo Klub, grad, kanton i BiH te sve njene građane i narode.

Nadamo se da smo svojim radom, zalagenjem i rezultatima, ne samo na sportskom borilištu, već i izvan njega  potvrdili izreku oca karatea Gichin Funokashija:

„Glavni cilj karatea nisu pobjede i porazi već

savršenstvo karaktera onih koji se njime bave”